Nagymamám konyhájából

receptek a kredenc mélyéről

szego2.jpg

 

Zsermák (gáz tepsihez) ahogy Anyukám készíti

 

zsermak8.jpg

 

A zsermák, a zserbó kistestvér, így az elkészítésére ugyan azt a „szabásmintát” alkalmazzuk, két aprócska eltéréssel, dió helyett mákot, barack lekvár helyett vörös szilva lekvárt használunk.

 

Tészta:

60 dkg rétesliszt,

25 dkg vaj,

2 tojás sárgája,

2 evőkanál porcukor,

2 dkg élesztő, 

csipet só,

 

Töltelék:

40 dkg darált mák,

40 dkg cukor,

vörös szilva lekvár,

 

Máz:

30 dkg csokoládé,

10 dkg cukor,

10 dkg vaj,

 

zsermak9.jpg

 

A lisztben elmorzsoljuk a vajat és az élesztőt, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, a sót, összegyúrjuk, és egy kicsit pihentetjük. 4 egyforma cipót formálunk a tésztából és lisztezett deszkán, a kivajazott kilisztezett tepsi méretének megfelelő lapot nyújtunk.

Vékonyan megkenjük lekvárral és rászórjuk a cukros mák 1/3át, ezt még kétszer ismételjük, majd a legfelső lapot villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe takarékon készre sütjük.

Mikor kihűlt elkészítjük a mázat. Gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládék, belekeverjük a vajat és a cukrot, simára főzzük és a sütemény tetejére öntjük. Csak másnap szeleteljük, addigra jól összepuhul az egész sütemény.

 

 

szego.jpg

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 218
Tegnapi: 654
Heti: 2 092
Havi: 15 746
Össz.: 4 756 593

Látogatottság növelés
Oldal: Zsermák
Nagymamám konyhájából - © 2008 - 2017 - nagymamamkonyhajabol.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: muffin alaprecept - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »