Nagymamám konyhájából

receptek a kredenc mélyéről

szego2.jpg

 

Gesztenyés tekercs

 

Tészta:

5 tojás,

10 evőkanál víz,

5 csapott evőkanál cukor,

4 evőkanál rétesliszt,

1 evőkanál keserű kakaó,

csipet só,

 

gesztek.jpg

 

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét és a vizet, robotgéppel verjük kemény habbá. Kanalanként adjuk hozzá, a cukrot miközben a robotgépet egy fokozattal visszább vesszük. Mikor fényes kemény habot sikerült produkálnunk, vegyük legkisebb fokozatra a gépet és egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját és a sót.

Robotgépünket cseréljük fakanálra és a réteslisztet kanalanként óvatosan keverjük a tojáshabba. Nagy mozdulatokkal, de óvatosan, hogy a habot nehogy összetörjük, majd egy kb 30x40es sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük.

A sütőt nem melegítjük elő, legkisebb fokozatra állítjuk, sütő rácsát a középső vájatba tesszük, és ide rakjuk a tepsit.

10-15 perc sütési idő bőven elég a piskótának, ha kivettük a sütőből azonnal feltekerjük egy tiszta konyharuhára és hűlni hagyjuk.

 

gesztek2.jpg

 

Krém:

3 tojás sárgája,

3 dl tej,

6 dkg burgonya keményítő,

25 dkg vaj,

5 dkg gyümölcs cukor (por),

50 dkg gesztenye,

meggy,

 

A krém elkészítése gőz fölött történik. A porcukrot, a tojás sárgákat, a keményítőt és a tejet egy mély tálba csomómentesre keverjük gépi habverővel, majd a gőz fölött sűrű krémmé verjük. Hideg vízfürdőben gyakori kevergetés mellett kihűtjük. A szobahőmérsékletű gesztenyemasszát és a puha vajat összedolgozzuk, majd az egészet a már kihűlt sárga krémbe keverjük.

A krém ¾-ét egyenletesen elkenjük a piskótán, amiről előzőleg lehúztuk a sütőpapírt, arra a szélére ahol a feltekerést elkezdjük, meggyszemeket sorakoztatunk, a piskóta szemközti szélén pedig kb egy 2-3cm-es csíkot üresen hagyunk, hogy feltekerés után a tekercs alja tésztán nyugodjon.

A maradék krémmel bevonjuk a tekercsot és a hűtőbe tesszük, akár így is maradhat, de csokoládéval is bevonhatjuk.

 

Máz:

10 dkg étcsokoládé

1 evőkanál olaj

 

A gőz fölött felolvasztott csokoládéba egyenletesen elkeverünk egy evőkanál olajat, kevergetéssel hűtjük és a tekercs tetejére csurgatjuk.

 

 gesztek3.jpg

 

szego.jpg

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 706
Tegnapi: 590
Heti: 3 150
Havi: 20 854
Össz.: 4 666 213

Látogatottság növelés
Oldal: Gesztenyés tekercs
Nagymamám konyhájából - © 2008 - 2017 - nagymamamkonyhajabol.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: muffin alaprecept - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »