Nagymamám konyhájából

receptek a kredenc mélyéről

szego2.jpg

Gesztenyés, szedres finomság - Korb Tiborné Ildikó receptje

Hozzávalók:

5 egész tojás

25 dkg kristálycukor vagy porcukor

25 dkg liszt

1 sütőpor

2 kanál kakaó    

(Holland kakaótól szép csokiszínű)

1 dl tej

1 dl olaj

1 csomag babapiskóta

gesztenyes_kti.jpg


Krém:

1 csomag Hullala tejszín (450 ml)

1 csomag vanília puding

1 csomag vaníliás cukor

2 csomag gesztenye massza

1 tojás

feketeszeder lekvár, vagy ribizli vagy más piros-bogyós, savanykás ízű lekvár

4 dl tej

gesztenyes_2.jpg


Elkészítés:

Piskóta alapú tésztát készítünk a következők szerint:

Először: az 5 tojás fehérjéből kemény habot verünk robotgéppel, beletesszük a
25 dkg kristály- vagy por- cukrot, amivel tovább verjük, sima íz eléréséig.

Én a kristálycukrot szeretem, testesebb az íze, Ezután beletesszük az 5 tojás sárgáját, amivel tovább verjük, teljesen sűrű lesz a tésztaalap, majd 2 lépésben beleöntjük először az 1 dl olajat, majd az 1 dl tejet. Ettől később sem szárad majd ki a süteményünk - feltéve, ha marad ideje rá. Az egész keverési idő kb.: 15-20 perc.

A lisztet, sütőport, kakaót összekeverjük, majd a tojáshabos anyagokhoz keverjük, összeforgatjuk és csatos formába töltjük, amelyet előzőleg sütőpapírral bélelünk. Néhány percig hagyom pihenni, csak utána teszem a sütőbe, így szépen tartja a formáját.

A sütési idő kb 10-15 perc 170-180 celsius fokon előmelegített, nem légkeveréses sütőben.

Mivel kakaós a tészta, én mindig a legalsó rácson kezdem, majd félidőben feljebb rakom a tepsit.

Amíg a robotgépünk a tésztával dolgozik, elkészítjük a krémet:

1 csomag vanília pudingot, 2 kanál kristálycukorral és 1 csomag vaníliás cukorral, 4 dl tejjel, 1 tojással felfőzzük.

A tejet odateszem forrni, fakanalat teszek bele, így NEM FUT ki! - 1 cs. vaníliás cukorral

Majd a száraz dolgokat (puding, kristálycukor) elkeverem, és csak ezután teszem hozzá a tojást-, mert csomós lesz, ha a pudingpor közvetlenül találkozik a tojással - ezután a forró tejből veszek ki 1-2 evőkanállal, feloldom, majd a többi tejhez öntöm. Ilyenkor már lekapcsolom a tűzhelyemet (kerámialapok tartják a hőt) és jó sűrűre főzöm a pudingot. Belereszelem fém almareszelőn a fagyos gesztenyemasszákat és krémesre keverem. Közben lehűl a puding is.

Ha kihűlt a piskóta alapunk is, nem marad más hátra, mint a gyönyörű és finom tortánk összeállítása:

A kisült piskótát félbevágjuk, csak az egyik lapot töltjük meg a másik lapot szabadon használhatjuk más tortához vagy süteményhez

Tehát: alulra a tortalap jól megkenjük feketeszeder lekvárral, majd erre jön a pudingos gesztenyekrém, amelyet a tejszínből felvert finom hab követ.

Ezután körberakjuk a tortánkat állítva babapiskótával. Célszerű a babapiskóták alsó harmadát bekenni a gesztenyés pudinggal, hogy jobban tapadjanak.

Néhány órára hidegre kell tenni.

Kitálaláskor még átkötöm a hangulatnak évszaknak megfelelő színes szalaggal.


Bármilyen alkalomra szép és finom torta!


szego.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 439
Tegnapi: 773
Heti: 1 212
Havi: 19 359
Össz.: 4 796 474

Látogatottság növelés
Oldal: Gesztenyés, szedres finomság
Nagymamám konyhájából - © 2008 - 2017 - nagymamamkonyhajabol.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: muffin alaprecept - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »