Nagymamám konyhájából

receptek a kredenc mélyéről

szego2.jpg


Gesztenyés kalács

50 dkg liszt,

5 dkg élesztő,

1 teás kanál gyümölcs cukor,

2 dl tej,

2 evőkanál gyümölcs cukor,

12 dkg olvasztott margarin,

1 teáskanál vanília aroma,  

1 csapott teáskanál só,

1 egész tojás,

2 tojás sárgája,

1 citrom reszelt héja,

1/2 citrom leve,

gesztenyeskalacs4.jpg

25 dkg gesztenye massza,

10 dkg gyümölcs cukor,

1 teáskanál rum aroma,

5 dkg margarin,

1 dl tejszín,

4 púpos evőkanál zsemlemorzsa,

gesztenyeskalacs2.jpg

1 tojás sárgája,

1 dl tej,

1 evőkanál gyümölcs cukor,


gesztenyeskalacs3.jpg


Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejbe. A lisztet egy nagy tálba szórom a közepébe mélyedést készítek. Mikor az élesztő felfutott a mélyedésbe öntöm, kevés lisztet szórok a tetejére és összekeverem, hogy galuska állagú legyen. Ismét hagyom megkelni. Mikor már jó hólyagos hozzáteszem a tojásokat, a cukrot, egy csipet sót. Határozott mozdulatokkal összegyúrom, majd kanalanként hozzá dolgozom az olvasztott, de nem meleg margarint. Lehetőleg ne lisztezzük csak a leges legvégén, hogy a kezünkről lejöjjön a tészta (ha túl lisztezzük a tésztát sűrű lesz).

Ha ezzel megvagyunk a kelesztő tálat kilisztezzük a tésztát belehelyezzük és a tetejét is megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.

A gesztenyemasszát keverőtálba teszem, hozzáadom az összes hozzávalót és jól összekeverem.

Kuglóf sütő formát kivajazom, majd kilisztezek.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, 5-6mm vastagra nyújtom, és 8x8as négyzetekre vágom. Mindegyik közepébe teszek egy fél evőkanál tölteléket, majd becsomagolom - de nem gömbölygetem - és a kikent kuglófformába körbe rakosgatni kezdem. Ha minden tészta a formában van, ismét letakarom és langyos helyen újra kelesztem, hogy szépen megteljen a forma.

Tojássárgájával megkenem és előmelegített, de nem forró sütőbe teszem, középtájra. Én a magam részéről minden kelt tészta sütésekor, alulra egy tepsibe vizet teszek be, így a tészta nem szárad ki, nem kérgesedik meg, ha kell menet közbe kicsit pótlom. Tűpróbával ellenőrzöm.

A deci tejet felforralom és megcukrozom, a forró kalácsot 3-4 evőkanál tejjel meglocsolom, és pár percre visszatolom a lekapcsolt sütőbe.

Formába hagyom hűlni, majd torta rácsra teszem.


szego.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 734
Tegnapi: 590
Heti: 3 178
Havi: 20 882
Össz.: 4 666 241

Látogatottság növelés
Oldal: Gesztenyés kalács
Nagymamám konyhájából - © 2008 - 2017 - nagymamamkonyhajabol.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: muffin alaprecept - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »